Skip to main content

EL ESTRÈS, POT SER EL CAUSANT DEL DOLOR D’ESQUENA I ESPATLLES?

La majoria de les persones de la societat actual en un país com aquest té un estil de vida atrafegat provocant un estat de continu estrès.

A més enguany s’ha vist agreujat més amb les conseqüències sanitàries, econòmiques i d’incertesa provocades per la pandèmia de la COVID-19.

L’estrès és una de les malalties que més augmenta de manera global a tot el món.

L’estrès és una reacció fisiològica provocada per una situació complicada o difícil, aquesta pot ser física o emocional.

L’organisme respon de diferents maneres com a defensa.

Tenir estrès de manera moderada és normal, ja que d’aquesta manera el cos està en alerta davant possibles agressions o amenaces i és una manera d’adaptar-se a l’entorn canviant.
Però un estat d’estrès continuat que manté al cos en constant tensió acaba a la llarga provocant problemes de salut.

Una persona amb estrès passa normalment per tres etapes:

  • Etapa d’alarma o fugida. El cos produeix més energia i per tant canvis químics en ell. El cervell envia senyals i s’activen la secreció d’hormones. Aquestes provoquen una reacció en cadena en l’organisme com a tensió muscular, augment de la freqüència cardíaca, elevació del flux sanguini i s’aguditzen els sentits. En aquesta primera etapa, els músculs ja senten un primer prolegomen de possibles símptomes de tensió.
  • Etapa de resistència. Es continua en situació d’alerta. És difícil o impossible arribar a l’estat de relaxació i el cos manté activa la secreció d’hormones produint una alerta constant.
  • Etapa d’esgotament. Aquesta etapa és la més complexa perquè és quan l’estrès es converteix en crònic i l’estat d’alerta es manté en el temps, sense donar treva al cos. La resistència s’esgota i els problemes físics i psicològics s’agreugen. No es descansa, augmenta l’alliberament de cortisol, la tensió acumulada es cronifica i apareix l’ansietat.

Per a diagnosticar l’estrès és complicat, però existeixen alguns indicadors que ajuden a dictaminar-lo.

Els indicadors fisiològics es mostren amb diferents símptomes físics com a mal de cap, feblesa, malalties dermatològiques, dolor d’esquena, de coll, espatlles, dolor de pit que pot confondre’s amb un infart, etc.

El dolor d’esquena, coll i espatlles és un dels més tractats pel nostre equip de fisioterapeutes.

L’estrès fa que es tensin de manera involuntària i automàtica els músculs dels ulls, la mandíbula, el coll o l’esquena. Si aquesta tensió és esporàdica a causa d’un moment d’estrès puntual no produeix conseqüències.
Però el problema es presenta quan aquest estrès és crònic. La tensió no deixa que es relaxin els músculs donant a dolors i entumiments dels membres afectats.

Per a tractar l’estrès és fonamental el canvi d’estil de vida, incloent-hi el canvi a hàbits saludables d’alimentació i realització d’activitat física.

L’exercici físic ajuda a exterioritzar l’energia i la tensió acumulada. A més el cervell produeix endorfines, que són potenciadores de l’estat d’ànim.

En el cas de patir tensió muscular a l’esquena

En el cas de patir tensió muscular a l’esquena, al principi és recomanable donar-se una dutxa d’aigua calenta per a intentar relaxar-se i per tant relaxar també la zona afectada.
Realitzar exercicis d’estirament d’espatlles i esquena de manera pausada, intentant estirar sense moviments bruscos coll, espatlles, braços i esquena.

En cas de tenir dolor recurrent el més adequat és posar-se en mans d’un fisioterapeuta.

La fisioteràpia és un dels millors tractaments per a el dolor cervical i dorsal provocat per l’estrès perquè la pressió amb les mans en diferents punts clau del cos ajuden a restablir l’ordre i la tranquil·litat.
El massatge terapèutic millora la irrigació sanguínia, les contractures provocades per la tensió muscular i els moviments bloquejats per la rigidesa.
La fisioteràpia també ajudarà a la millora de l’insomni perquè disminueix el dolor i, per tant, relaxa la ment disminuint la creació de cortisol, desbloquejant les emocions gràcies al fet que millora la segregació de endorfines, responsables de la percepció de benestar, felicitat i l’eufòria.

Si tens dolor a la regió cervical (coll) i part alta de l’esquena (regió dorsal) no dubtis a demanar cita al nostre equip de fisioterapeutes de IRITEB, segur que et podem ajudar.

¿Tienes alguna duda y prefieres que te contactemos?

Déjanos tus datos y resolveremos tus dudas

O si lo prefieres, nos puedes contactar directamente o pedirnos una cita

Cita online
fisioterapia, osteopatía y podología

Servicios privados Iriteb

Escoge tu centro IRITEB de referencia y después selecciona el servicio

IRITEB
× Servicios Privados